Ze Slovinska s úspěchem

Město Pardubice - 22. 05. 2024
Ze Slovinska s úspěchem

LUBLAŇ - Památník Zámeček Pardubice byl 16. května ve slovinském hlavním městě oceněn mezinárodní cenou BIG SEE Architecture Award v kategorii Veřejné a kulturní budovy a stavby infrastruktury. Jedná se o další úspěch pro realizaci projektu architektů Víta Podráského a Jana Žalského.

 

V roce 2022 realizace v rámci soutěže Stavba roku získala Cenu za mimořádný společenský přínos a Cenu předsedy Senátu Parlamentu České republiky a byla nominována na Českou cenu za architekturu. Minulý rok památník získal titul Stavba roku 2023 v Pardubickém kraji.

 

„Ocenění realizace památníku mezinárodní porotou je důkazem, že jeho architektonické provedení je stejně působivé jako místo, na kterém se nachází. Syrovost vybraných materiálů nebo hra se světlem a stíny navíc utváří návštěvnický prožitek stejnou mírou jako obsahová stránka expozice,“ uvedl ředitel Památníku Zámeček Viktor Janák, který společně s architektem Vítem Podráským cenu osobně převzal.

 

Budova památníku byla navržena jako betonový odlitek. Je zapuštěna do země, aby nekonkurovala pomníku z roku 1949 a aby byla původní podoba bývalého nacistického popraviště zachována tak, jak jen to je v současnosti možné. Raritou je svažující se hliněná podlaha v jedné z částí expozice, která připomíná val, na kterém vyhaslo 194 životů.

 

BIG SEE Architecture Awards jsou udělovány v rámci festivalu BIG Architecture Ljubljana Festival architektům a projektům z jižní a východní Evropy. Soutěž na rekonstrukci Památníku Zámeček vypsalo Statutární město Pardubice v roce 2017, rekonstrukce a revitalizace pietního území probíhala od dubna 2020 do října 2021, kdy se nová budova expozice otevřela veřejnosti. Vedle architektonických ocenění se památník dostal do užších nominací na mezinárodní muzejní ceny Živa, Luigi Micheletti Award a EMYA.

 

Na místě dnešního Památníku Zámeček bylo v období heydrichiády v roce 1942 popraveno celkem 194 osob, mezi kterými byli i dospělí obyvatelé vypálené osady Ležáky. Moderní expozice připomíná oběti, příběh výsadku Silver A, který je úzce spojen s Pardubicemi, odboj i kolaborantství. Vše pak zasazuje do kontextu předválečného a poválečného dění. (TZ – KH) Foto: PZ (Na snímku zleva Vít Podráský a Viktor Janák)

Mohlo by vás zajímat:

Pardubice ocenily významné občany

Pardubice ocenily významné občany

Medaile převzalo devět osobností z různých odvětví společenského života

Premiér otevřel zastávku a lávku

Premiér otevřel zastávku a lávku

Na mohutných investicích Správy železnic se podílelo i Město Pardubice

Památník Zámeček zve na pietní akt

Památník Zámeček zve na pietní akt

Připomenuto bude 82. výročí heydrichiády na Pardubicku

Automatické mlýny zdobí Loďka

Automatické mlýny zdobí Loďka

Interaktivní dílo Davida Černého podpoří děti s hendikepem

Špičková úroveň musí být zachována

Špičková úroveň musí být zachována

Východní tribuna pardubického plochodrážního stadionu ve Svítkově projde rekonstrukcí

Trnová přinese změny v MHD

Trnová přinese změny v MHD

Zajištění přepravy je pro dopravní podnik velkou výzvou, pomohli i kolegové z Hradce Králové