Univerzitní město Pardubice

Město Pardubice - 23. 05. 2024
Univerzitní město Pardubice

PARDUBICE - Vysokoškoláci z Univerzity Pardubice zvou veřejnost na další zajímavé akce, které pořádají pro všechny zájemce o kulturu, sport i historii. Jednou z nejviditelnějších akcí je běh a pochod Po stopách Silver A, na kterém se už druhý rok podílí studentka Fakulty chemicko-technologické.

 

Už příští úterý 28. května mohou lidé dorazit na přednášku s diskusí v rámci Kavárny Universitas, jejíž tématem je tentokrát Řád svobodných zednářů. Hostem akce studentů Fakulty filozofické UPCE je totiž velmistr Řádu svobodných zednářů Pavel E. J. Gergel. Od 18 hodin se v Klubu 29 bude probírat tento celosvětový fenomén, jehož největší formace, Veliká Lóže ČR, u nás loni oslavila 100 let. Zájemci se například dozví, co pro zednáře znamená práce na hrubém kameni, bratrství, či víra ve vyšší moc. Pavel E. J. Gergel je svobodným zednářem přes dvacet let, během kterých postupně vedl tři lóže a v letech 2015 až 2018 byl velikým mistrem Veliké Lóže České republiky. Pracuje jako ekonomický poradce, kouč a mentor.

 

O týden později, v sobotu 8. června, startuje u Památníku Zámeček a ve spolupráci s ním druhý ročník dobročinného běhu a pochodu Po stopách Silver A. Aktivita studentky Dominiky Josefové z Fakulty chemicko-technologické UPCE chce připomenout opomíjenou historii města Pardubice související s obdobím Protektorátu Čechy a Morava a je určena sportovním nadšencům všech věkových kategorií. Zájemci o sportovní část si mohu vybrat mezi během a komentovaným historickým pochodem s průvodcem. Pro všechny návštěvníky budou připraveny také zábavné doprovodné aktivity. Během akce bude možné bezplatně navštívit pietní místo Památník Zámeček a součástí programu je také letní kino nebo skákací hrad pro děti. Více informací najdete na webu akce Dobročinný běh a pochod | PoStopachSilverA.cz

 

Na konci června se v Klubu 29 rozjede ojedinělá výstava s názvem Na lásku se jich nikdo neptal: Dějiny queer lidí v první polovině 20. století, kterou si zájemci budou moci prohlédnout až do 15. července. Zdrojem výstavy jsou mnohé prameny z tohoto období, které se vztahují ke queer minulosti. Jsou v nich vyjádřeny dobové představy o homosexualitě, její kriminalizaci, vjemy veřejnosti i pocity queer spisovatelů vztahující se k tématům identity, svobody i lásky. Cílem výstavy je předvést výtvarná díla mladých umělců jako reakci na citace z těchto děl. Uvedení výstavy doprovodí přednáška studentky doktorského studia Ústavu historických věd Fakulty filozofické Univerzity Pardubice Denisy Vídeňské. Ta se ve své disertační práci věnuje podobám lesbické lásky a sexuality v první polovině 20. století.

 

Všechny akce studenty Univerzity Pardubice najdete na webu Rozjeď to! Studenti organizují akce v Pardubicích | Univerzita Pardubice (upce.cz)

(MaM) Foto: ARCHIV UPCE

Mohlo by vás zajímat:

Pardubice ocenily významné občany

Pardubice ocenily významné občany

Medaile převzalo devět osobností z různých odvětví společenského života

Premiér otevřel zastávku a lávku

Premiér otevřel zastávku a lávku

Na mohutných investicích Správy železnic se podílelo i Město Pardubice

Památník Zámeček zve na pietní akt

Památník Zámeček zve na pietní akt

Připomenuto bude 82. výročí heydrichiády na Pardubicku

Automatické mlýny zdobí Loďka

Automatické mlýny zdobí Loďka

Interaktivní dílo Davida Černého podpoří děti s hendikepem

Špičková úroveň musí být zachována

Špičková úroveň musí být zachována

Východní tribuna pardubického plochodrážního stadionu ve Svítkově projde rekonstrukcí

Trnová přinese změny v MHD

Trnová přinese změny v MHD

Zajištění přepravy je pro dopravní podnik velkou výzvou, pomohli i kolegové z Hradce Králové