Od 9. června vlakem až do centra

Město Pardubice - 23. 05. 2024
Od 9. června vlakem až do centra

PARDUBICE - Na zlepšené možnosti cestování se mohou těšit občané od 9. června, kdy bude zprovozněna nová železniční zastávka Pardubice centrum. Město přispělo na tuto investici Správy železnic částkou jeden milion korun.

 

„Nová zastávka má za cíl výrazně zlepšit dopravní obslužnost města, což je zásadní nejen pro místní obyvatele, ale také pro návštěvníky a zaměstnance zdravotnického střediska, které se nachází v bezprostřední blízkosti zmiňované stanice,“ komentoval vznik zastávky primátor Jan Nadrchal a doplnil, že v dané lokalitě může v budoucnu vzniknout nová čtvrť, kterou přítomnost železniční zastávky zatraktivní.

 

Zastávka bude u podchodu, který propojuje Sladkovského a Rokycanovu ulici. Do podchodu, zvaného myší díra, ústí nový tubus, kterým se cestující na nástupiště dostanou. Přijít budou moci také po přístupové cestě z ulice Jana Palacha.

 

Budou zde končit a začínat osobní a spěšné vlaky na Hradec Králové, v dopravních špičkách ráno a odpoledne také na Chrudim. „Dohromady se v objednávce Pardubického kraje jedná o 48 párů vlaků, které tak budou zajíždět prakticky do centra Pardubic. Výhodou této zastávky je její přímé propojení jak do ‚myší díry‘, tak do podjezdu na ulici 17. listopadu. Věřím, že od prvního dne bude tato nová zastávka hojně využívána,“ uvedl náměstek primátora Jan Hrabal.

 

Radní města schválili smlouvu, podle níž statutární město Pardubice daruje Správě železnic jeden milion korun na výstavbu této zastávky. „Stejnou částku zašle také Pardubický kraj. Jedná se o zlomek celkových nákladů na její vybudování, vysíláme tím ale jasný signál, že si vážíme mohutných investic Správy železnic v našem městě,“ dodal Hrabal s tím, že tento krok je výsledkem intenzivní komunikace mezi vedením města a Ministerstvem dopravy České republiky, kdy město projevilo zájem o vznik této zastávky.

 

Zastávku Pardubice centrum bude tvořit oboustranné nástupiště o délce 140 metrů a šířce téměř devět metrů mezi dvěma novými kolejemi. Přístup cestujícím zajistí kryté šikmé chodníky široké tři metry. Výška nástupiště umožní pohodlný nástup do moderních vlakových souprav. Projekt zahrnuje také přístřešky, lavičky a osvětlení peronu včetně přístupových cest, stejně jako instalaci informačního a orientačního systému, rozhlasu a kamerového systému. (kvl) Foto: MmP

Mohlo by vás zajímat:

Pardubice ocenily významné občany

Pardubice ocenily významné občany

Medaile převzalo devět osobností z různých odvětví společenského života

Premiér otevřel zastávku a lávku

Premiér otevřel zastávku a lávku

Na mohutných investicích Správy železnic se podílelo i Město Pardubice

Památník Zámeček zve na pietní akt

Památník Zámeček zve na pietní akt

Připomenuto bude 82. výročí heydrichiády na Pardubicku

Automatické mlýny zdobí Loďka

Automatické mlýny zdobí Loďka

Interaktivní dílo Davida Černého podpoří děti s hendikepem

Špičková úroveň musí být zachována

Špičková úroveň musí být zachována

Východní tribuna pardubického plochodrážního stadionu ve Svítkově projde rekonstrukcí

Trnová přinese změny v MHD

Trnová přinese změny v MHD

Zajištění přepravy je pro dopravní podnik velkou výzvou, pomohli i kolegové z Hradce Králové