Pro uchování vzpomínek

Město Pardubice - 18. 04. 2023
Pro uchování vzpomínek

PARDUBICE - Pět příběhů dokreslujících dějiny dvacátého století vyprávěli žáci osmých a devátých tříd z Pardubic a Holic na radnici v krajském městě. Autentická forma vyprávění a uchování vzpomínek pamětníků touto formou je cílem vzdělávacího projektu organizace Post Bellum a pardubické děti se do projektu pravidelně zapojují od roku 2015. Žáci si v rámci projektu vyzkouší práci dokumentaristy.

 

Na podzim loňského roku se vydali žáci a studenti z Pardubic a Holic zaznamenat příběhy pamětníků, které sami vyhledali ve svém okolí. Úkolem dokumentaristických týmů bylo nejen nahrát vyprávění na diktafon, ale pamětnický příběh dále zpracovat a představit svým spolužákům, rodičům, učitelům a veřejnosti.

 

„Letos týmy zaznamenaly vzpomínky celkem pěti pamětnic a pamětníků. Děti vyslechly příběhy o tom, jak jiné bylo dětství za druhé světové války, jak obtížné mohlo být stát si za svými hodnotami neslučujícími se s komunistickým smýšlením. Jednou z pamětnic je také očitá svědkyně okupace v roce 1968, která při střelbě na náměstí v Liberci přišla o spolužáka. Příběh další pamětnice je protknut mnoha rodinnými zvraty, na kterých se podílel nacistický i komunistický režim,“ představila letošní projekt koordinátorka projektu Příběhy našich sousedů Pardubicko Barbora Quaiserová.

 

Týmy příběhy prezentují jako televizní, rozhlasovou nebo psanou reportáž, v rámci prezentace na radnici žáci vyprávění příběhů doplnili o taneční i výtvarné prvky. „Projekt považuji za nesmírně přínosný pro všechny žáky, kteří se do projektu zapojili. Velmi cenná je mezigenerační spolupráce, ale i pochopení tíhy doby a zrůdností režimů, které výrazně zasáhly do 20. století a životů zpovídaných respondentů. Nesmíme ztratit paměť, a právě předávání příběhů z generace na generaci je způsob, jak se z chyb minulosti poučit do budoucna,“ uvedl náměstek primátora Jakub Rychtecký. „Organizátora Post Bellum a tento skvělý projekt podporujeme pravidelně od roku 2015, radnice je podpořila částkou přesahující 1,4 milionu korun. Vyprávění se letos naprosto skvěle zhostili pardubičtí žáci ze základních škol Štefánikova a Benešovo náměstí, za jejich netradiční a velmi poutavé ztvárnění příběhů bych jim tímto rád složil poklonu,“ dodal náměstek Rychtecký s tím, že bude tento výjimečný a smysluplný projekt podporovat i v dalších letech.

Všechny reportáže, životopisné texty a fotografie jsou zveřejněny na webových stránkách projektu Příběhy našich sousedů. Vzpomínky pamětníků zaznamenané dětmi se stanou součástí archivu Paměť národa a budou tak uchovány pro další generace. (atu) Foto: MmP

Mohlo by vás zajímat:

Trolejbusový výlet do historie

Trolejbusový výlet do historie

Tématem sobotní akce jsou pardubická náměstí

Zkoumá se šest variant

Zkoumá se šest variant

Pardubice získají napojení na vysokorychlostní trať

Zastupitelstvo odsouhlasilo investice

Zastupitelstvo odsouhlasilo investice

Nová basketbalová hala, astronomický dalekohled a oprava autobusových zastávek

Jeďte na kole, dostanete najíst

Jeďte na kole, dostanete najíst

Město v úterý obnoví akci Snídaně pro cyklistu

Pohledy do minulosti

Pohledy do minulosti

Fotografické skvosty Jiřího Tomana uvidíte na zámku i „kulatém rohu“

Uspějí v Portugalsku?

Uspějí v Portugalsku?

Památník Zámeček Pardubice je nominován na prestižní muzejní cenu EMYA