Vznikne Sportovní naučná stezka?

Město Pardubice - 20. 10. 2023
Vznikne Sportovní naučná stezka?

PARDUBICE - V úterý 17. října navštívila radnici 14letá Barbora Samková ze Základní školy Prodloužená, aby celému vedení města představila projekt „Sportovní naučná stezka“, se kterým zvítězila v celorepublikovém finále soutěže Office Arena v kategorii pro základní školy, které se uskutečnilo v budově Microsoftu v Praze. Vedení je z projektu nadšené a plánuje jeho realizaci.

 

Barbora Samková, nyní žákyně deváté třídy, se v loňském roce zúčastnila soutěže Office Arena, která dávám žákům základních a studentům středních škol možnost otestovat své dovednosti v práci s aplikacemi “Office.“ Úkolem je, aby student prokázal znalost kancelářských aplikací a jejich použití v reálném projektu. Tento projekt pak musí ve finálovém kole soutěže obhájit před porotou. Cílem soutěže je, aby měli studenti zájem pracovat s moderními technologiemi.

 

Bářiným projektem je sportovní naučná stezka s názvem Po stopách pardubického sportu, která by vedla po Pardubicích, má zhruba 11 kilometrů a 8 zastávek. Každá zastávka je spojena s konkrétním sportem, který se v její blízkosti provozuje, a u každé z nich je také soutěž. Za zdolání celé stezky by návštěvník dostal turistickou vizitku, přičemž k orientaci po stezce by sloužila mapka nebo brožurka. „Téma sportu jsem si vybrala kvůli tomu, že Pardubice jsou známé jako město sportu a podobná stezka tady není,“ komentovala svůj výběr 14letá Bára, která navíc u každé zastávky nejenom že naplánovala i informační tabuli, ale také stojany na kola. „Stezka má zhruba 11 kilometrů, začínala by u sportovní haly na Dašické a končila ve Svítkově u plochodrážního stadionu, a tak si myslím, že ji budou chtít lidé projet právě na kole, proto jsem v návrhu počítala i s touto variantou,“ doplnila.

 

„Bára v této soutěži uspěla na té nejvyšší úrovni, když po krajském kole ovládla i kolo celorepublikové. Do toho se dostalo 14 žáků, plus jeden na takzvanou divokou kartu,“ uvedla učitelka ze ZŠ Prodloužená Pardubice, Jaroslava Bártlová, která byla Bářinou mentorkou a dodala, že je na svou žákyni velmi pyšná. „Když Bára vyhrála, měli jsme všichni obrovskou radost. Přeci jenom zvítězila v soutěži, ve které je obrovská konkurence,“ dodala paní učitelka s tím, že do Office Areny se zapojilo 120 škol a zhruba 4300 soutěžících, přičemž zhruba polovina z nich je právě z kategorie základních škol.

 

Z nápadu naučné stezky po stopách Pardubického sportu talentované žákyně bylo během úterní prezentace nadšené i vedení města, které bude usilovat o jeho realizaci. „Projekt se mi moc líbí, Bára ve 14 letech připravila naprosto perfektní práci, která mimo jiné obsahuje i předpokládaný rozpočet. V rámci stezky počítá i s interaktivními prvky,“ komentoval náměstek primátora Jakub Rychtecký, do jehož gesce spadá školství i sport, a který přivedl Báru na radnici, aby mohla projekt představit ostatním členům vedení města a vedoucím jednotlivých útvarů magistrátu. „Těší mě, že projekt všechny nadchnul, jako mě. Dohodli jsme na sestavení projektového pracovního týmu z jednotlivých odborů ale i Turistického informačního centra, který s přípravou a následnou realizací sportovní naučné stezky pomůže, protože Pardubice jsou městem sportu a zařadíme jej do přípravy návrhu rozpočtu na rok 2024,“ vysvětlil další postup náměstek Rychtecký, s tím, že věří, že projekt získá podporu i u odborných komisí, výborů a v zastupitelstvu, aby se mohl zrealizovat v příštím roce.

 

Radnice tak chce tímto krokem nejenom posílit identitu města jako města sportu a rozšířit síť stávajících naučných stezek jako je fungující stezka Po stopách Silver A. Ještě letos radnice ve spolupráci s Turistickým infomačním centrem začne realizace stezky mapující bývalou vojenskou karanténu na Dukle. „Zároveň je to také ukázka toho, že věříme mladým talentům a chceme jim v Pardubicích dávat příležitost. I z tohoto důvodu jsme v minulosti zavedli dotační titul na rozvoj infrastruktury cestovního ruchu. Díky tomu jsme pomohli symbolicky přispět na první paddleboardy začínajícím mladým nadšencům, které jsou dnes už velmi populární a oživily soutok našich dvou řek,“ uzavřel Rychtecký s tím, že náklady na tuto stezku by byly do milionu korun a realizátorem by bylo město.

 

Dalším příkladem spolupráce s občanskou společností byl vznik Skateparku na Závodu míru, který inicioval studentský a dětský parlament, který je zřízen při radnici. (kvl) Foto: MmP (Na snímku Barbora Samková s náměstkem primátora Jakubem Rychteckým)

Mohlo by vás zajímat:

Trolejbusový výlet do historie

Trolejbusový výlet do historie

Tématem sobotní akce jsou pardubická náměstí

Zkoumá se šest variant

Zkoumá se šest variant

Pardubice získají napojení na vysokorychlostní trať

Zastupitelstvo odsouhlasilo investice

Zastupitelstvo odsouhlasilo investice

Nová basketbalová hala, astronomický dalekohled a oprava autobusových zastávek

Jeďte na kole, dostanete najíst

Jeďte na kole, dostanete najíst

Město v úterý obnoví akci Snídaně pro cyklistu

Pohledy do minulosti

Pohledy do minulosti

Fotografické skvosty Jiřího Tomana uvidíte na zámku i „kulatém rohu“

Uspějí v Portugalsku?

Uspějí v Portugalsku?

Památník Zámeček Pardubice je nominován na prestižní muzejní cenu EMYA