Technický stav Červeňáku není dobrý

Město Pardubice - 31. 10. 2023
Technický stav Červeňáku není dobrý

PARDUBICE - Město se v souvislosti s plánovanou revitalizací přírodního parku Červeňák pustilo do průzkumu technického stavu stejnojmenného mostu. Vzhledem k výsledkům, které z této prohlídky mostní konstrukce vyšly, radnice rozhodla s ohledem na bezpečnost veřejnosti most bez prodlevy uzavřít.



Most Červeňák je velmi starý, pochází z období, kdy se při podobných stavbách používalo svářkové železo. Objekt o třech polích je tvořen ocelovými příhradovými konstrukcemi s ocelobetonovou dolní mostovkou. První a třetí pole mostu jsou totožné. Druhé pole mostu je s největším rozpětím, od ostatních polích se liší základními rozměry příhradové soustavy. Ze statického hlediska se jedná o tři prostá pole, o celkové zatížitelnosti přitom rozhodoval nejslabší prvek a ten bohužel dopadl špatně,“ informuje o stavu mostu náměstek pro dopravu Jan Hrabal.



Rozhodující pro konečný verdikt byly především koroze prutů u styčníků a tím způsobená špatná statika mostu. „Předpokládá se, že spodní stavba a založení mají vyšší zatížitelnost než nosná konstrukce. Rozhodující pro konečné posouzení bylo korozivní oslabení prutů v rozhodujících styčnících u druhého pole. Oslabení vybraných styčníků dosáhlo takové úrovně, že nelze nosnou konstrukci druhého pole považovat za staticky bezpečnou, a to i bez působení nahodilého zatížení. Výpočtově nulová zatížitelnost je dosažena zejména zohledněním součinitelů bezpečnosti dle příslušné normy. Při současném stavu nelze vyloučit kolaps druhého pole nosné konstrukce v jakémkoli okamžiku. Pohyb pobyt na mostu je tedy velmi nebezpečný, proto odbor dopravy okamžitě zajistil osazení obou stran mostu bariérou proti vstupu osob a doplnění značkou, která vstup chodců zakazuje. Toto rozhodnutí mě mrzí, ale je bohužel nutné s ohledem na bezpečnost. Další kroky budeme řešit v návaznosti na připravovanou celkovou revitalizaci přírodního parku Červeňák,“ dodává Hrabal. (iko) Foto: MmP

Mohlo by vás zajímat:

Trolejbusový výlet do historie

Trolejbusový výlet do historie

Tématem sobotní akce jsou pardubická náměstí

Zkoumá se šest variant

Zkoumá se šest variant

Pardubice získají napojení na vysokorychlostní trať

Zastupitelstvo odsouhlasilo investice

Zastupitelstvo odsouhlasilo investice

Nová basketbalová hala, astronomický dalekohled a oprava autobusových zastávek

Jeďte na kole, dostanete najíst

Jeďte na kole, dostanete najíst

Město v úterý obnoví akci Snídaně pro cyklistu

Pohledy do minulosti

Pohledy do minulosti

Fotografické skvosty Jiřího Tomana uvidíte na zámku i „kulatém rohu“

Uspějí v Portugalsku?

Uspějí v Portugalsku?

Památník Zámeček Pardubice je nominován na prestižní muzejní cenu EMYA