Za děti nepřeživší holocaust

Město Pardubice - 01. 11. 2023
Za děti nepřeživší holocaust

PARDUBICE - Památník Zámeček a Základní škola Staňkova se 2. listopadu od 9 hodin zasazením krokusů zapojí do Projektu krokus. Ten připomíná jeden a půl milionu židovských a tisíce dalších dětí, které zemřely během holocaustu.

 

Děti si kromě zasazení cibulek na střeše památníku popovídají s edukátorkou o holocaustu, rasismu, diskriminaci a nenávisti. Tedy tématech, která jsou stále aktuální.

 

Projekt je určen primárně žactvu staršímu 11 let a vedle vzpomínky na oběti je příležitostí k přiblížení problematiky holocaustu dnešním dětem. „Součástí dopolední akce bude rozprava nejen o holocaustu a 2. světové válce, ale také o současných projevech antisemitismu, kterých v poslední době přibývá i kvůli eskalaci izraelsko-palestinského konfliktu,“ doplnil ředitel Památníku Zámeček Pardubice Viktor Janák.

 

Krokusy zasazené na podzim by měly vykvést blízko data Mezinárodního dne památky obětí holocaustu, který připadá na 27. ledna. Jejich žlutá barva připomíná Davidovu hvězdu, kterou bylo židovské obyvatelstvo na příkaz nacistického režimu povinno nosit na svrchní i spodní vrstvě oděvu (v Protektorátu Čechy a Morava nařízení zavedl 1. září 1941 Reinhard Heydrich).

 

Projekt krokus založila organice Holocaust Education Ireland v roce 2005 a v průběhu let se do něj zapojilo dvanáct evropských zemí včetně České republiky, kde ho koordinuje Oddělení pro vzdělávání a kulturu Židovského muzea v Praze. Památník Zámeček Pardubice se do projektu letos zapojí poprvé. (KH) Foto: ONDŘEJ BOUŠKA

Mohlo by vás zajímat:

Trolejbusový výlet do historie

Trolejbusový výlet do historie

Tématem sobotní akce jsou pardubická náměstí

Zkoumá se šest variant

Zkoumá se šest variant

Pardubice získají napojení na vysokorychlostní trať

Zastupitelstvo odsouhlasilo investice

Zastupitelstvo odsouhlasilo investice

Nová basketbalová hala, astronomický dalekohled a oprava autobusových zastávek

Jeďte na kole, dostanete najíst

Jeďte na kole, dostanete najíst

Město v úterý obnoví akci Snídaně pro cyklistu

Pohledy do minulosti

Pohledy do minulosti

Fotografické skvosty Jiřího Tomana uvidíte na zámku i „kulatém rohu“

Uspějí v Portugalsku?

Uspějí v Portugalsku?

Památník Zámeček Pardubice je nominován na prestižní muzejní cenu EMYA