Perná polabinská noc pro hasiče

Město Pardubice - 13. 11. 2023
Perná polabinská noc pro hasiče

PARDUBICE - Pernou noc mají za sebou hasiči z krajského města – konkrétně směna A, která zasahovala v ranních hodinách hned u dvou bytových požárů na sídlišti Polabiny.

 

První požár výškové budovy – hořící byt ve 3. patře v domě v ulici Partyzánů byl ohlášen v 00:57 hod. „Na místě zasahovala profesionální jednotka CHS Pardubice a dvě jednotky JSDHO Staré Hradiště a Srch,“ informoval zastupující tiskový mluvčí HZS PaK Jakub Stryka.

 

Ten zároveň ocenil, že dobrou práci odvedla na místě policie. „Před příjezdem našich jednotek z 3. patra budovy evakuovala osm lidí. Pak už jsme otěže zásahu převzali my. Ustavení žebříku nebylo možné, proto jsme zásah vedli pouze vnitřní zásahovou cestou a k likvidaci požáru byl nasazen jeden proud C. U požáru jsme nasadili přetlakovou ventilaci a objektovou evakuaci jsme provedli za pomocí vyváděcích masek, při kterých jsme z domu evakuovali 15 lidí. Průzkumem jsme provedli kontrolu 5.–9. patra, zde byli obyvatelé domu v pořádku a otevřeli si okna. Provedli jsme odvětrání všech pater, evakuované osoby, které byly dočasně umístěny ve vedlejším vchodu se po likvidaci požáru mohly vrátit do svých bytů,“ popsal zásah mluvčí Stryka.

 

Při požáru byla zraněna jedna osoba, kterou si odvezla k vyšetření záchranná služba. Předběžná škoda byla vyšetřovatelem požáru stanovena na 2 miliony korun, jeho příčina je předmětem vyšetřování.

 

Druhý požár byl na Krajské operační středisko Hasičského záchranné sboru ohlášen v 05:36 hod. opět v Polabinách, tentokrát v ulici Ohrazenická. Jednalo se o požár bytu v 5. patře. Na místo byly vyslány jednotky CHS Pardubice a JSDHO Staré Hradiště a Srch.

 

Podrobněji mluvčí hasičů Jakub Stryka: „V tomto případě se jednalo o požár, který vznikl z důvodů zahoření baterií nabíjeného tyčového vysavače. Zajímavé v tomto případě bylo, že požár, který vznikl v uzavřené místnosti, se před příjezdem jednotek samovolně uhasil. V závislosti na nepříznivých ventilačních podmínkách poklesla v prostoru zasaženém požárem koncentrace kyslíku na takovou mez, kdy už ustává plamenné hoření. Požár byl tedy řízen ventilací a nedošlo k přechodu z fáze rozhořívání do fáze plného rozvoje. Hasiči provedli odvětrání bytu přetlakovou ventilací, kontrolu prostoru termokamerou a poté předali místo zásahu majiteli.“

 

Při požáru nebyl nikdo zraněn, předběžná škoda byla vyšetřovatelem stanovena ve výši 50 000 korun. (zr) Foto: HZS PaK

Mohlo by vás zajímat:

Trolejbusový výlet do historie

Trolejbusový výlet do historie

Tématem sobotní akce jsou pardubická náměstí

Zkoumá se šest variant

Zkoumá se šest variant

Pardubice získají napojení na vysokorychlostní trať

Zastupitelstvo odsouhlasilo investice

Zastupitelstvo odsouhlasilo investice

Nová basketbalová hala, astronomický dalekohled a oprava autobusových zastávek

Jeďte na kole, dostanete najíst

Jeďte na kole, dostanete najíst

Město v úterý obnoví akci Snídaně pro cyklistu

Pohledy do minulosti

Pohledy do minulosti

Fotografické skvosty Jiřího Tomana uvidíte na zámku i „kulatém rohu“

Uspějí v Portugalsku?

Uspějí v Portugalsku?

Památník Zámeček Pardubice je nominován na prestižní muzejní cenu EMYA